logo
search icon
heart icon
login icon
cart icon
search iconheart icon
cart icon
burger icon

Condooms latexvrij

Als jij of je partner een latexallergie heeft, is het belangrijk om over te stappen op latexvrije condooms. Een latexallergie kan vervelende symptomen veroorzaken, zoals jeuk, huiduitslag en zelfs ademhalingsproblemen. Om deze symptomen te voorkomen en toch een veilige bescherming te bieden, zijn er verschillende alternatieven voor conventionele condooms.

Condooms zijn de populairste vorm van anticonceptie. Oorspronkelijk werd de voorloper van het huidige condoom gemaakt van dierlijke membranen. In 1855 werd het eerste condoom van latex uitgevonden. Sindsdien zijn condooms van natuurrubberlatex de norm geworden. Er zijn nu echter ook latexvrije alternatieven, die bijvoorbeeld gebruikt worden door mensen met een condoomallergie. Ze verschillen alleen in materiaal maar hebben dezelfde eigenschappen als een condoom met latex. Latexvrije condooms kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. De meest gebruikte materialen zijn polyisopreen, polyurethaan (PUR), of Vytex. Polyurethaan is een kunststof die door veel gebruikers als intens aanvoelend wordt ervaren. Polyisopreen is een polymeer, een kunstmatige latexvariant die geen eiwitten bevat, maar verder erg op latex lijkt. Het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor rubberen handschoenen bij artsen met een latexallergie.

Latexvrije condooms zijn vooral geschikt voor mensen met een latexallergie. Een latexallergie veroorzaakt branderige, jeukende of gezwollen plekken op de huid die in contact zijn geweest met latex. Maar latexvrije condooms zijn ook interessant voor veganisten. Condooms van natuurrubberlatex zijn vaak niet veganistisch, omdat bij de productie caseïne (een hoofdproteïne in melk) wordt gebruikt. Latexvrije condooms zijn daarom voor iedereen geschikt, maar vooral voor mensen met allergieën en veganisten.

Zeker, en zelfs meer dan bij latexhoudende condooms. Bij latexhoudende condooms moet men altijd oliehoudende glijmiddelen of massageoliën vermijden, omdat deze het materiaal poreus maken. Let hierbij op de aanwijzingen op de verpakking van je condoom. Daarop staan waarschuwingen vermeld als het condoom niet met bepaalde glijmiddelen of massageoliën gebruikt mag worden.

Absoluut! Latexvrije condooms bieden ook betrouwbare bescherming tegen ziektes en ongewenste zwangerschappen. Als op de verpakking staat 'elektronisch getest' of 'individueel getest', betekent dit dat de condooms gecontroleerd zijn met geleidende borstels. Als het condoom geperforeerd is, wordt het vernietigd. Bij het gebruik van condooms is een goede hantering ook van groot belang. Verwijder het pas als de erectie is afgenomen, anders kan er sperma in de vagina terechtkomen.

De meeste latexvrije condooms vallen ook onder de categorie veganistische condooms. We raden aan om op de verpakking te controleren of er dierlijke stoffen zoals caseïne zijn gebruikt. Ook moet je erop letten dat de latexvrije condooms niet op dieren zijn getest, anders worden ze niet als veganistische beschouwd.