Vragen over seks, verlangen of intimiteit? Anne en Leila van Seksuologen met Twee schieten te hulp! Want Google en je vrienden mogen dan prima huis-tuin-en-keukentherapeuten zijn, sommige vragen wil je misschien niet aan ze stellen en sommige adviezen krijg je liever van een professional. Daarom legt Willie het seksuologenduo elke maand een kwestie voor die door jullie is ingestuurd. Anoniem, natuurlijk. Deze maand: “Hoe krijg je een vrouw echt goed opgewonden?’’
Opwinding bij mannen vs. vrouwen
“Om opwinding goed te snappen, is het van belang het verschil, maar ook de gelijkenissen tussen opwinding bij mannen en vrouwen te kennen. Meestal wordt de focus gelegd op de verschillen, maar eigenlijk verschilt het niet zo heel veel.”
“Neem bijvoorbeeld de geslachtsdelen: de penis wordt stijf tijdens opwinding, maar wist je dat de clitoris dat ook doet? Bij beide vullen de zwellichamen zich met bloed, met als gevolg dat ze groeien. Lees: stijf worden. Omdat de penis voor het grootste gedeelte zichtbaar is, is dit bij mannen een duidelijke reactie. Bij vrouwen is het knopje het enige deel van de clitoris dat zichtbaar is. De rest, en dus ook de zwellichamen, zijn intern. De opwinding in de vorm van stijf worden is daardoor lastiger te zien.”
“Een ander voorbeeld: voorvocht en vaginavocht. Het zijn allebei tekenen van opwinding en beide hebben als functie dat penetratieseks (penis-in-vagina-seks) soepeler verloopt. Ook heeft het een beschermende functie: het voorkomt dat er kleine beschadigingen in de vagina ontstaan door wrijving bij droogte. Daarnaast helpt voorvocht de urinebuis in de penis te neutraliseren, zodat het sperma er beter doorheen kan.”
“De processen lijken veel op elkaar. Zowel mannen als vrouwen worden ‘stijf’ en maken vocht aan bij opwinding. Het grote verschil zit ‘m, zoals al kort aangestipt, in de zichtbaarheid én in hoeveel tijd het kost om dit punt van opwinding te bereiken. Waar opwinding bij de penis goed te zien is, en dit direct een soort visuele feedback geeft dat een man opgewonden is, zijn de tekenen van opwinding bij de clitoris en vulva veel subtieler. Pas bij toenemende opwinding kun je zien dat de vulvalippen en clitoris opzwellen. Ook heeft de clitoris meer tijd nodig om geheel in opgewonden toestand te raken dan de penis. Ongeveer 20 tot 40 minuten, tegenover (meestal) enkele minuten die de penis nodig heeft om hard te worden. Helaas zien we dat er vaak niet genoeg tijd voor vrouwelijke opwinding wordt genomen, want met een slappe clitoris kun je alsnog seksen.”
Fysieke en mentale opwinding
“Seksuele opwinding is een reactie op seksuele prikkels. Maar opwinding is meer dan alleen de lichamelijke reactie die we hierboven beschrijven.”
“Om een vrouw goed opgewonden te krijgen, moet je dus weten wát haar prikkelt. Dat geldt trouwens evengoed voor mannen. Deze prikkels kunnen van alles zijn, zowel intern als extern: aanraking, beelden, woorden, eigen lichamelijke sensaties… Het komt bij vrouwen echter regelmatig voor dat het lichaam eerder reageert dan het hoofd. Dat wil zeggen dat ze mentaal soms meer stimulans nodig kunnen hebben dan mannen, zodat de beleving ‘in sync’ is met haar fysieke opwinding. De mentale opbouw naar zin in seks is vaak dus net zo belangrijk als haar genotsspots op de juiste manier stimuleren.”
Lees ook: Op spreekuur bij SMT: hoe kom ik uit mijn hoofd en in mij lijf tijdens seks?
Geen one size fits all: iedereen is anders
“Welke prikkels opwindend zijn, is voor iedereen verschillend. Dat is letterlijk en figuurlijk aftasten (of gewoon vragen 😉). Als seksuologen horen wij soms dingen als: ‘’Ik heb een techniek die iedere vrouw laat klaarkomen.’’ Maar dat kan niet. Het is niet zo dat je simpelweg een trucje leert dat dezelfde reactie bij elke vrouw oproept. Je kunt niet even twee keer likken aan de tepels, zuigen op de clitoris en drie keer door de haren strelen om te zorgen dat iedere vrouw opgewonden wordt. Er bestaat dus geen ‘one size fits all’ om een vrouw opgewonden te krijgen. Dat maakt het niet alleen lastig om antwoord te geven op hóé je een vrouw opgewonden krijgt, maar ook op de vraag wanneer een vrouw echt opgewonden is.”
Tekenen van opwinding
Wel kunnen we stellen dat er algemene tekenen van opwinding zijn. En ja, aanraking van de geslachtsdelen is over het algemeen een manier om opgewonden te raken, maar er spelen natuurlijk ook andere lichaamsdelen mee dan enkel die penis, vulva en clitoris. Door die andere erogene zones te teasen, wordt het (uiteindelijk) stimuleren van de geslachtsdelen vaak nog lekkerder en intenser, omdat dit het verlangen daarnaar aanwakkert.”
“De grootste erogene zone is de huid. Iedereen heeft zo zijn/haar/diens eigen genotsplekjes. De één vindt het heerlijk wanneer de nek wordt gekust, de ander krijgt daar kriebels van. De één vindt een likje aan de tepels hemels, de ander voelt er niets bij. Zo kunnen we eindeloos veel voorbeelden noemen van dingen die de één opwindt de ander niet. Iedereen heeft namelijk eigen manieren om opgewonden te raken. Daarom is communicatie zo belangrijk, maar daarover later meer.”
“Zoals het persoon verschilt welke prikkels je opwinden, verschilt het ook per persoon hóé je op opwindingsprikkels reageert. Ieder lichaam reageert namelijk anders. Het kan zijn dat jij kippenvel en een blos op je wangen krijgt, terwijl een ander spierspanning ervaart of diens ademhaling hoorbaar versnelt.”
Lees ook: Op spreekuur bij SMT: hoe los je verschil in libido verlangen op?
Toch kun je nagaan welke lichamelijke reacties je bij je vrouwelijke (seks)partner opmerkt. Zo kun je checken of je op de goede weg zit of ‘meten’ of je (seks)partner een bepaalde mate van opwinding heeft bereikt. Merk je bijvoorbeeld dat ze tijdens extase vaak die eerdergenoemde blos op haar wangen krijgt, maar zie je die nog niet? Dan kan het zijn dat ze nog er niet helemaal bij is. Neem het ook niet te nauw, want het is niet zo dat iedereen telkens dezelfde reacties laat zien. Je merkt: we maken het er met ons antwoord tot nu toe niet direct makkelijker op. Het is dan ook complexe materie 😉.”
“Om het wat minder complex te maken, zetten we wat lichamelijke en mentale reacties op een rij. Dit zijn algemene fysieke reacties, niet alleen van vrouwen. Ze kunnen dus voor iedereen gelden:
- verandering in ademhaling: versnellen, stoppen, meer hoorbaar;
- verbale signalen, zoals kreunen, hijgen, ‘jaaah’;
- het warmer krijgen en eventueel gaan zweten;
- blos op wangen, nek of borst;
- versnelde hartslag;
- spierspanning in o.a. bekken, benen, voeten, schouders;
- stijve tepels;
- erecte penis of clitoris;
- voor- of vaginavocht;
- kippenvel;
- meer ‘in het moment’ zijn met elkaar;
- verwijde pupillen, gesloten of geknepen ogen;
- tinteling of kloppend gevoel in clitoris of eikel;
- gezwollen en/of rodere vulvalippen;
- vergroot en/of roder clitorisknopje.”
Verandering door je gehele leven
“We willen het zeker niet nóg complexer maken, maar seks en intimiteit zijn nou eenmaal niet zo ‘simpel’ als de meeste mensen denken. Het is niet zo dat we automatisch weten hoe je moet seksen. Laat staan dat we automatisch een goede lover zijn. En laten we ook meteen de fabel uit de wereld slingeren die claimt dat als je maar verliefd genoeg bent, de seks altijd goed is en blijft. Seks moet je leren, net als iedere andere skill in je leven.”
“Neem daarbij ook dat een mens gedurende zijn/haar/diens leven verandert. Stress, spanning, werk, studie, relaties, dagdagelijkse dingen: alles heeft ook invloed op hoe je seks ervaart. Als je gestrest bent van werk of een ruzie in de vriendengroep, dan is het moeilijker om zowel mentaal als lichamelijk opwonden te raken. Dit is ook de reden waarom veel koppels op vakantie weer ineens ruimte voelen om te seksen en daar ook meer van genieten.”
“Ook hormonen spelen mee bij opwinding en de reacties daarop. Die veranderen continu. Denk bijvoorbeeld aan de puberteit, zwangerschap, stressmomenten en de menopauze. In deze periodes kan je hormoonhuishouding flink op z’n kop staan of een overgangsfase inluiden naar een nieuwe hormonaal balans. Dit kan er bijvoorbeeld bij de menopauze voor zorgen dat de clitoris en vulva anders reageren op seksuele opwinding dan dat je gewend bent. Alles wat je dacht te weten, is ineens anders en je moet dan zelf en samen weer opnieuw op ontdekkingstocht.”
Communicatie
“Praten over seks en alles daar omheen is daarom ook echt belangrijk. We willen benadrukken dat het niet alleen belangrijk is bij langdurige relaties, maar ook bij one-night-stands en scharrels is praten over seks, opwinding, wensen en grenzen nummer 1 tip!”
“Bespreek met elkaar hoe je reageert op opwinding en wat je wilt tijdens de seks. Hoe kan de ander zien dat hij/zij/die het goed doet? Welke aanrakingen heb je nodig? Wat werkt juist averechts? En benoem het ook wanneer er wat verandert. Als je het eerst altijd heerlijk vond om doggystyle te doen, maar het om wat voor reden dan ook fijner bent gaan vinden om de ander te kunnen aankijken, is dat goed om te zeggen. Je voorkomt ermee dat de ene partner denkt goed bezig te zijn, want dit deden jullie altijd zo, terwijl de ander merkt dat de opwinding afneemt. Dit gesprek heb je niet één keer, maar moet je blijven voeren.”
“Dus: hoe krijg je een vrouw goed opgewonden? Neem de tijd, houd rekening met fysieke en mentale opwinding en blijf met haar communiceren.”
Liefs,
Anne en Leila
Seksuologen met Twee
Heb jij ook een vraag aan Anne en Leila? Stuur dan een DM met jouw vraag naar @Willie.nl of @Seksuologenmettwee en wie weet zie jij jouw vraag hier volgende keer (anoniem!) beantwoord.