Gezondheid

Midlifecrisis: Mannen op zoek naar de zingeving van het leven 

Als mannen een bepaalde leeftijd bereiken, vragen ze zich vaak af: wat ben ik nu eigenlijk aan het doen? Twijfels, zorgen of angsten; in de tweede helft van je leven duiken onbekende gevoelens op. Dit fenomeen noemen we vaak een midlifecrisis. Maar is het echt een bestaand fenomeen, of gewoon een handige term voor apart gedrag? We leggen het uit. 

WAT IS EEN MIDLIFECRISIS EN WAT IS DE GEMIDDELDE MIDLIFECRISIS-MANLEEFTIJD? 

Een midlifecrisis beschrijft een periode van onzekerheid, zelfreflectie en mogelijke emotionele turbulentie, meestal midden in het leven. Dit gebeurt vaak tussen de 40 en 50 jaar, maar voor sommigen al eerder of later. 

Tijdens de midlifecrisis worden mensen, vooral mannen, geconfronteerd met levensvragen en uitdagingen. Het zoeken naar betekenis en doel, het gevoel van ouder worden en verlies van jeugd, het heroverwegen van levensdoelen en omgaan met veranderingen in relaties, carrière en levensstijl zijn belangrijke aspecten die tot deze tijd behoren. 

Overigens: er is geen exacte leeftijd waarop een midlifecrisis bij mannen begint. Aspecten zoals sociale status, financiële vrijheid en relaties zijn essentieel in deze persoonlijke crisis. Het is echter bewezen dat vooral mannen rond de 40 een dieptepunt in welzijn ervaren. De gemiddelde leeftijd van een man met een midlifecrisis ligt dus rond de 40. 

MIDLIFECRISIS BIJ MANNEN EN DE U-CURVE VAN GELUK 

Is alles dan prima tot je 40 bent? Nou, zo simpel is het niet. Onderzoekers hebben een verband gevonden tussen leeftijd en geluk. Het welzijn neemt vooral af na 30 jaar. Pas in latere jaren neemt het weer toe. In de psychologie wordt dit ook wel de “U-curve van geluk” genoemd. 

Dit concept stelt dat het geluk in ons leven een U-vormige curve heeft. Het houdt in dat we als jongeren meestal gelukkiger zijn, maar dat ons geluk afneemt in de middenjaren en weer toeneemt naarmate we ouder worden. De U-curve van geluk en de midlifecrisis zijn nauw met elkaar verbonden, aangezien de midlifecrisis bij mannen vaak het laagste punt op deze curve markeert. Dus een midlifecrisis bij mannen treedt op rond de leeftijd van 40, waarin de man minder gelukkig is, en na de midlifecrisis neemt het geluk weer toe. 

# WIST JE DAT? 

In de jaren zestig werd de term “midlifecrisis” voor het eerst geïntroduceerd door de Canadese psychoanalyticus Elliott Jaques. Hij gebruikte de term voor het eerst in een artikel voor het International Journal of Psychoanalysis in 1965. Hiermee beschreef hij een fase van psychologische crisis en onzekerheid die mensen rond de middelbare leeftijd kunnen ervaren. 

SYMPTOMEN VAN EEN MIDLIFECRISIS BIJ MANNEN 

De symptomen van een midlifecrisis kunnen uiteenlopend zijn en zich op verschillende vlakken van je leven manifesteren. Misschien voel je je plotseling ontevreden over je werk, je relatie of je levensstijl. Je zou de behoefte kunnen voelen om nieuwe avonturen te beleven, onconventionele keuzes te maken of je gewoon los te maken van je routine. Het cliché is dat een man in een midlifecrisis verliefd wordt op een jong blaadje of een stoere auto koopt om zich jong te voelen, zoals je terugziet in films. Het is niet ongebruikelijk dat je je in deze fase verloren voelt en op zoek gaat naar een manier om weer in balans met jezelf te komen. 

WAT ZIJN DE FYSIEKE EN PSYCHOLOGISCHE OORZAKEN VAN EEN MIDLIFECRISIS BIJ MANNEN? 

De oorzaken van een midlifecrisis zijn complex en worden vaak toegeschreven aan zowel fysieke als psychologische factoren. 

FYSIEKE OORZAKEN: 

Hormonale veranderingen: tijdens de middelbare leeftijd doen zich hormonale veranderingen voor, vooral bij mannen. Een daling van het testosteronpeil kan invloed hebben op je stemming, energieniveau en seksueel verlangen, wat kan bijdragen aan een verhoogde emotionele kwetsbaarheid. 

Verouderingsproces: oud worden gaat vaak gepaard met fysieke veranderingen die je zelfbeeld en gevoel van eigenwaarde kunnen beïnvloeden. Het verschijnen van grijs haar, rimpels of lichamelijke klachten kan leiden tot een gevoel van kwetsbaarheid en verlies van jeugdigheid. 

Gezondheidsproblemen: naarmate je ouder wordt, neemt het risico op gezondheidsproblemen zoals hartziekten, diabetes of artritis toe. Deze gezondheidsproblemen brengen bij de meesten van ons meer stress en angst met zich mee. Ze versterken het gevoel dat de tijd dringt en het leven eindig is. 

MENTALE OORZAKEN VAN EEN MIDLIFECRISIS BIJ MANNEN: 

Ontevredenheid over de levensloop: velen van ons komen op middelbare leeftijd op een punt waarop we ons afvragen of we alles hebben bereikt wat we ons hadden voorgenomen. Als we het gevoel hebben dat dit niet zo is, kan dat leiden tot ontevredenheid en frustratie. 

Relatieconflicten: problemen in romantische relaties, familieconflicten of sociaal isolement zorgen er vaak voor dat we ons eenzaam en onvervuld voelen. Daarnaast zijn conflicten in relaties bijzonder stressvol en kunnen ze een sterkere behoefte aan verandering creëren. Een midlifecrisis en een scheiding kunnen hand in hand gaan, maar natuurlijk is dit geen vaststaand feit voor elke man in een midlifecrisis. 

Ontevredenheid over werk: de meesten van ons ervaren op middelbare leeftijd een fase van ontevredenheid over hun carrière. We kunnen het gevoel hebben vast te zitten in onze loopbaan of dat ons werk geen voldoening meer geeft. Dit kan leiden tot een gevoel van leegte en gebrek aan betekenis. 

Angst om ouder te worden: wanneer we de middelbare leeftijd bereiken, worden we geconfronteerd met onze eigen sterfelijkheid en ontwikkelen we een angst voor het ouder worden. Het besef dat de tijd beperkt is en dat we misschien nog niet alles hebben bereikt wat we wilden, kan leiden tot een grotere behoefte aan verandering. 

HEEFT DE MIDLIFECRISIS ALLEEN BETREKKING OP MANNEN? 

Nee! Hoewel de term vaak geassocieerd wordt met mannen, treft de midlifecrisis ook vrouwen. De ervaringen kunnen in bepaalde opzichten verschillen, maar de basisgevoelens van onzekerheid en ontevredenheid zijn universeel. Het is een levensfase die iedereen kan treffen, ongeacht geslacht of achtergrond. 

Toch treedt de zogenaamde midlifecrisis bij vrouwen vaak eerder op. Dit is onder andere sterk beïnvloed door sociale en culturele normen. Want in tegenstelling tot mannen worden vrouwen al op jonge leeftijd bewust gemaakt van de vergankelijkheid van hun schoonheid en jeugd. Hierdoor beginnen zelftwijfel en angsten over ouder worden en hun gezondheid al rond de twintigjarige leeftijd. 

Terwijl veel mannen dit ongemak en deze onzekerheid op hun veertigste ervaren, is het voor vrouwen een langdurig en ongemakkelijk bewustzijn waar ze mee hebben leren leven. 

HOELANG DUURT EEN MIDLIFECRISIS BIJ MANNEN? 

De duur van een midlifecrisis verschilt per persoon. Voor sommigen is het slechts een tijdelijke fase die enkele maanden duurt, terwijl anderen er jaren over doen om ermee om te gaan. Hoelang de crisis duurt, hangt af van verschillende factoren, waaronder je bereidheid om veranderingen te accepteren en de steun van vrienden en familie. 

HOE KUN JE EEN MIDLIFECRISIS BIJ MANNEN AANPAKKEN? 

Het aanpakken van een midlifecrisis is complex en vereist vaak een combinatie van persoonlijke reflectie, professionele begeleiding en ondersteuning uit de sociale kring. Als je zelf last hebt of iemand kent die door deze uitdagende levensfase gaat, kan het nuttig zijn om met een therapeut of coach te praten. Zij hebben de kennis en ervaring om de onderliggende oorzaken te identificeren en gezonde copingstrategieën te ontwikkelen. 

Natuurlijk zijn er ook andere manieren die kunnen helpen de midlifecrisis te overwinnen. Zelfzorgpraktijken zoals regelmatige lichaamsbeweging, gebalanceerde voeding en mindfulness-oefeningen spelen hierbij een grote rol. 

KAN IK EEN MIDLIFECRISIS VOORKOMEN? 

Er is geen eenvoudig antwoord op hoe je een midlifecrisis kunt voorkomen, maar je kunt het risico verkleinen door goed voor je fysieke en emotionele welzijn te zorgen. Ook is het belangrijk dat je je relaties goed onderhoudt en je levensdoelen voor ogen houdt. Door flexibel te blijven en open te staan voor veranderingen, kun je sterker uit deze fase komen. 

CONCLUSIE: DE MIDLIFECRISIS ALS KANS VOOR EEN NIEUW BEGIN 

De midlifecrisis is geen ziekte, maar een natuurlijk onderdeel van de levenscyclus. Het is een periode van verandering en persoonlijke groei, waarin je je leven opnieuw kunt vormgeven en jezelf beter kunt leren kennen. Gebruik deze tijd om te reflecteren, te groeien en nieuwe paden in te slaan. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *