BDSM is een term die bij velen tot de (kinky) verbeelding spreekt. Onder meer door de immens populaire boeken- en filmreeks 50 Shades. Het staat voor Bondage & Discipline, Dominance & Submission en Sadism & Massochism. Eigenlijk dus BDDSSM. Een hele mond vol, dus we snappen dat niet iedereen weet wat het allemaal inhoudt, behalve dan misschien wat je uit de films of boeken kent. Het kinky (stereotiepe) beeld met zweepjes en touwen is namelijk maar een tipje van de sluier. Het kan ook milder. Of wilder. Daarom vertellen we hier wat BDSM precies is, hoe je ermee aan de slag kunt en geven we tips voor beginners.
Wat is BSDM?
Weten dat BDSM staat voor Bondage & Discipline, Dominance & Submission en Sadism & Massochism, is nog niet hetzelfde was weten wat het ís. De verschillende disciplines in het kort:
Bondage & Discipline
Bij Bondage & Discipline gaat het om het beperken van bewegingsvrijheid (bondage) en het opleggen van regels en straffen (discipline).
Bondage is een van de bekendste en populairste vormen van BDSM; vastgebonden worden is een veelgehoorde fantasie. Wil je experimenteren met bondage, dan kun je onder andere aan de slag met allerlei soorten boeien en touwen. Maar ook met tuigjes, tape, halsbanden en spreidstaven, om maar een paar andere populaire voorbeelden te noemen.
De regels, opdrachten en straffen die horen bij discipline, kun je zelf invullen. Om te beginnen kun je daarvoor inspiratie opdoen bij opdrachten uit erotische spellen, maar je bent vrij om dit volledig naar eigen hand te zetten. Jullie spel, jullie spelregels.
Dominance & Submission
Dominance en Submission is de rolverdeling tussen leider en onderdaan. Dit sluit naadloos aan op bondage en discipline, gezien de handelingen en automatische rolverdeling die daarbij komen kijken. De leider wordt hierbij ook wel de dom genoemd en de onderdaan de sub.
De machtsverhouding staat bij Dominance en Submission centraal. Een rollenspel met piloot en steward(ess) of leraar en leerling kan hier dus ook al onder vallen. In het geval van Anastasia Steele en Christian Grey uit 50 Shades is het echter meer een lifestyle dan een rollenspel. Dat kan ook. Je geeft er zelf de invulling aan die bij jullie past.
Vaak hebben de partners in de BDSM-scene een vaste rol als sub of dom, maar je kunt de rollen ook wisselen. Iemand die switcht tussen rollen, noemen we in de BDSM toepasselijk een switch.
Sadisme & Masochisme
Bij Sadisme en Masochisme draait het om het genot van pijnigen en gepijnigd worden. Een masochist beleeft plezier, en in het geval van BDSM ook seksueel genot, aan het ondergaan van pijn of vernedering. Een sadist geniet van een ander pijn doen of vernederen.
Pijnigen kun je bijvoorbeeld doen door middel van tepelklemmen of spanken met zweepjes of paddles. Maar een massagekaars speelt net zo goed op een subtiele manier met pijnprikkels en klinkt een stuk milder.
De afkoring SM is misschien nog wel bekender dan de term BDSM. Al dan niet door Rihanna’s wereldhit S&M: “Sticks and stones may break my bones, but chains and whips excite me.” Zo worden SM en BDSM snel over een kam geschoren. Zoals je echter kunt zien aan de uitleg per letter, is SM slechts een onderdeel van het grotere geheel. Hierbij staat dus puur het genot van pijn centraal – of je het nou zelf ondergaat of de ander aandoet. Bondage en machtsspelletjes kunnen hier los van staan, maar er ook hand in hand mee gaan. Hoewel er dus wel degelijk overlap in kan zitten, zijn SM en BDSM niet helemaal hetzelfde.
Klopt het kinky imago?
De uitleg van de verschillende disciplines creëert en bevestigt al snel een beeld van zwepen, tuigjes, touwen, ball gags en strenge meesteressen. Maar BDSM omvat veel meer dan dit kinky imago (dat sommigen, soms ten onrechte, afschrikt). Het draait vooral om bepaalde seksuele beperkingen, prikkelen van zenuwen en machtsverhoudingen. Dat kan op verschillende manieren én in verschillende gradaties.
In menig nachtkastje ligt bijvoorbeeld wel een setje handboeien. En zo niet, is de kans groot dat je weleens geblinddoekt bent. Of bent vastgebonden met het touwtje van je badjas. Of dat je expres het orgasme van je partner hebt uitgesteld om te plagen. En misschien houd je ook wel van het uitdelen of krijgen van een goeie pets op je billen…
Zo speel je dus al snel met dominantie, onderdanigheid, bewegingsbeperking en een beetje pijn. Dat maakt het een stuk toegankelijker om met BDSM te experimenteren! Hoe ver je er vervolgens mee wil gaan, is helemaal aan jezelf en je partner. Je kunt het dus zo kinky maken als je zelf wil.
Lees ook: 5x tips voor bondage voor beginners
BDSM-tips voor beginners: waar begin je?
Er zijn genoeg laagdrempelige manieren om BDSM te verkennen. Misschien doe je zelfs al wel aan een ‘light’-variant zonder dat je het wist. Zo niet, waar begin je dan?
De eerdergenoemde ‘onschuldige’ voorbeelden zijn ideaal om BDSM te introduceren. Of begin met erotische boeken of video’s over BDSM. Die kunnen je op een veilige, comfortabele en speelse manier op weg helpen met het verkennen van je verlangens. Sowieso is het aan te raden je in te lezen in het onderwerp. Allebei ingelezen en enthousiast? Dan kun je met deze stappen jullie BDSM-avonturen uitbreiden.
Stap 1: bespreek wensen en grenzen
Bespreek met elkaar welke van de verschillende disciplines binnen de BDSM jullie interessant lijken en wat jullie (daaraan) opwindt. Als je dingen als vastbinden, blinddoeken en spelen met machtsverhoudingen weleens hebt gedaan, kun je deze ervaringen ook als startpunt gebruiken.
Probeer te benoemen wat de verschillende aspecten met je doen. Word je bijvoorbeeld wild van het spel van onderdanigheid en dominantie? Of windt vooral een van die twee rollen je op? Misschien vind je vastgebonden worden superspannend, maar zit je niet te wachten op pijnlijke straffen. Daarom is het belangrijk dat je allebei duidelijk kunt aangeven wat je verlangens en grenzen zijn. En wat je harde en zachte grenzen zijn. Daarbinnen bepaal je dan samen waar jullie je prettig bij voelen. Eventueel kun je die grenzen gaandeweg, steeds met wederzijds goedkeuren, oprekken. Ook hier geldt natuurlijk: blijf hier goed met elkaar over communiceren.
Stap 2: spreek een stopwoord af
Over goed communiceren gesproken: een stopwoord is essentieel. Spreek er dan ook van tevoren een af.
In de BDSM-scene kunnen dingen als prostest, (oprechte) pijnkreten en smeken om genade onderdeel zijn van het spel. Waar we bij ‘huis-tuin-en-keukenseks’ vaak genoeg hebben aan “au” of “stop alsjeblieft” om te stoppen waar je mee bezig bent, kan dit in de BDSM juist de bedoeling zijn en bijdragen aan de opwinding. Met een stopwoord geef je aan dat een situatie of handeling écht te oncomfortabel is. Het is dan meteen duidelijk dat de ander moet stoppen. Dit schept vertrouwen, zodat je met een veilig gevoel de touwtjes uit handen kunt geven. Dat is de basis om vrij te kunnen experimenteren.
Een stopwoord kan van alles zijn, jullie spreken zelf af wat dat is. Als je het maar simpel houdt. Het is slim om iets te kiezen dat niks met seks of BDSM te maken heeft. Zo kan er geen verwarring ontstaan. Een bekend systeem is het stoplichtsysteem. Hierbij is groen het codewoord voor doorgaan, oranje voor zachter of minderen en rood voor direct stoppen. Helder en praktisch.
Soms maakt het onderdeel uit van het spel dat je als sub niet kan of mag praten. Met bijvoorbeeld een ball gag in je mond kan het knap lastig zijn een stopwoord uit te spreken. Spreek daarom ook een stopteken af om zonder woorden te laten weten dat een grens bereikt is. Hierbij kun je denken aan een handgebaar of kniksignaal.
Net zo belangrijk als het stopwoord en stopteken zelf, is je eraan houden. Geef er dus áltijd gehoor aan.
Stap 3: begin klein
Waarschijnlijk spreekt het voor zich dat je van een speelse tik op de bil niet in één keer overgaat op leren bullwhips terwijl je in de touwen hangt. Het is het makkelijkst om met één van de disciplines te beginnen en hierbij eventueel één of enkele attributen te gebruiken. Denk aan de eerdergenoemde badjasriem en ruil die, als dat bevalt, in voor een paar stevige handboeien of een goed touw. Of begin met een kietelveertje en probeer vervolgens een flogger (zweepje met strengen, waarmee je zowel kunt kietelen als een prikkelende pets kunt uitdelen).
Zo kun je niet alleen testen of het echt iets voor jullie is, maar ook je kennis en ervaring geleidelijk en overzichtelijk uitbreiden. Heb je die discipline eenmaal onder de knie, kun je er een volgende bij betrekken.
Stap 4: gebruik de juiste tools
Deze stap overlapt een beetje met stap 3. Maar je kunt je voorstellen dat als je bondage verder wil verkennen, je het touwtje van je badjas of de pluche handboeien op een gegeven moment ‘ontgroeit’. Dan is het zaak om de ’testtools’ in te ruilen voor de echte tools. En om de juiste attributen te kiezen, moet je weten wat je wil, weten wat er zoal is én wat de verschillen zijn tussen de vele opties. Gelukkig staat dat vaak duidelijk bij de productinformatie aangegeven. Lees die dus goed als je je BDSM-assortiment gaat uitbreiden.
Zo kun je om de bewegingsvrijheid te beperken kiezen voor hand- en enkelboeien, maar bijvoorbeeld ook voor een spreidstaaf of speciale bondagetouwen. Of voor tepelklemmen met kettingen, waardoor beweging direct bestraft wordt met een pijnscheut(je). En kun je om te spanken kun je kiezen uit paddles en verschillende soorten zweepjes, die allemaal een andere sensatie bieden. Ieder attribuut dient een ander doel en biedt weer net een andere ervaring.
Gelukkig heb je op basis van de vorige stappen, als het goed is, een aardig beeld van de tools die jullie spel naar een volgend level kunnen tillen.
Stap 5: zorg voor nazorg
Het is vast geen verrassing dat het er bij BDSM-praktijken heftig aan toe kan gaan. Maar ook bij softere praktijken is nazorg geen overbodige luxe. Zie het als even resetten: van BDSM-partners terug naar de partners die jullie in het dagelijks leven zijn.
Nazorg, ook vaak aftercare genoemd, is de tijd die je als partners samen neemt om bij te komen van jullie spel en in te checken met elkaars emotionele en fysieke behoeften. Dit kan variëren van affectie tonen door te knuffelen en kussen, tot masseren en samen douchen om het lichaam te ontspannen en zelfs tot eventuele wondjes verzorgen die ontstaan zijn. Of juist tot elkaar even helemaal met rust laten, iets eten of drinken of een combinatie van deze dingen. Het hoort er allemaal bij. Check dus bij jezelf en elkaar wat je nodig hebt.
BDSM kan mentaal en lichamelijk namelijk nogal wat van je vragen. Beide partners (maar voornamelijk de sub) kunnen tijdens het spel een soort high ervaren. De endorfines en andere lichaamsstofjes die op zo’n moment pieken door alle prikkels, dalen ook weer. Net als na een intensieve sportprestatie, kun je je daardoor slap of flauw voelen na een intense sessie.
Goede aftercare is dus meer dan belangrijk. Niet alleen om weer tot jezelf te komen, maar ook om te relaxen en de landing terug in de realiteit zo zacht mogelijk te maken.
Stap 6: evalueer
Eigenlijk ook onderdeel van emotionele aftercare, maar we noemen ‘m graag even apart. Evalueren klinkt saai, maar nabespreken wat jullie opwindend vonden aan jullie BDSM-ervaring, is ontzettend nuttig. Bovendien kan het op zijn beurt weer opwindend werken om deze opwindende ervaring te bespreken.
Benoem niet alleen wat jullie leuk vonden, maar ook wat jullie als minder prettig hebben ervaren. Zeker als je nog aan het aftasten bent wat je spannend vindt en waar de grenzen liggen, is het nodig om op deze manier jullie spel te optimaliseren.
Ben je niet comfortabel genoeg om zowel de plus- als de de minpunten met elkaar te bespreken, dan is dat een teken dat jullie nog even terug moeten naar de tekentafel. Dit kunnen bespreken is namelijk een voorwaarde om de kunst van BDSM te ‘masteren’. 😉
Stap 7: have fun
Het lijkt zo logisch, maar in het spel van macht, onderdanigheid en pijn is het tóch goed om altijd in gedachten te houden dat het voor beide partijen leuk moet blijven. Zélfs als dat betekent dat niet leuke dingen ondergaan erbij hoort, omdat je dat leuk vindt. Volg je het nog? Precies: als jullie het zelf maar snappen, goed vinden, en er samen van genieten. Hoe jullie dat ook doen.
Prima informatie. Inderdaad is een stopwoord (of meerdere stopwoorden) gewoon heel goed om af te spreken, en begin simpel en lees je in voordat je begint.
SM Meester Tiemo